perjantai 10. elokuuta 2012

Naisten etsivätoimisto nro 1

Alexander McCall Smith (s.1948) on syntynyt Rhodesiassa, nykyisessä Zimbabwessa. Hän on skotlantilainen kirjailija ja Edinburghin yliopiston oikeustieteen emeritusprofessori. Hän on kirjoittanut muun muassa lukuisia lastenkirjoja, novelleja sekä oman alansa teoksia. Mma Ramotswe kirjoja hän on kirjoittanut 13 teosta. Niistä ensimmäinen oli Naisten etsivätoimisto nro 1.
Naisten etsivätoimisto nro 1, Mma Ramotswe tutkii (The No 1 Ladies'detective agency, suom. Jaakko Kankaanpää) kertoo Botswanan ensimmäisestä ja ainoasta naisten etsivätoimistosta. Sen perustaa Mma Precious Ramotswe, joka on sisukas ja päättäväinen nainen. Alkuvaikeuksiensa jälkeen, hän on jälleen oma iloinen itsensä, joka sitkeästi taistelee oikeudenmukaisuuden puolesta ja auttaa ihmisiä niin hankalissa kuin pienissä koti-ongelmissa.
Mma Ramotswella oli etsivätoimisto Afrikassa, Kgale Hillin juurella. Tälläinen oli sen omaisuus: pieni valkoinen pakettiauto, kaksi kirjoituspöytää, kaksi tuolia, puhelin ja vanha kirjoituskone. Lisäksi toimistolla oli teekannu, jossa Mma Ramotswe - Botswanan ainoa naistetsivä - teki rooibosteetä. Ja kolme mukia - yksi hänelle, yksi sihteerille ja yksi asiakkaalle. Eihän etsivätoimisto oikeastaan muuta tarvitse.
Kirja tuo piristävästi esiin rauhallista afrikkalaista elämää ja tapoja. Loputtomat kupit rooibos-teetä ja rentoutumiset ystävien parissa tuovat mukavan tunnelman tarinaan. Jännitystä en kirjasta löytänyt, vaan pikemminkin sitä oli mukava lueskella ja pohtia lukuisten erilaisten tapausten kautta, kuinka Mma Ramotswe jutun selvittää. Usein apunaan yksityisetsivän toiminnan perusteet-opas ja Agatha Christie.
"Olette hyvin mielenkiintoinen nainen, Mma Ramotswe. Taidamme ymmärtää toisiamme oikein hyvin. Kerron teille noitatohtorin nimen, jos te puolestanne kerrotte minulle ne mielenkiintoiset tiedot. Sopiiko se teille?" Mma Ramotswe naksautti kieltään myöntävästi.
Aloitin kirjan lukemisen jo kauan sitten. Jostain syystä en vain alkuunsa jaksanut lukea sitä alkutarinoita pidemmälle. Kun eilen katselin kirjaa hyllyssäni, päätin jostain syystä yrittää lukea sitä lisää. Ja luinkin sen saman tien kokonaan. Naisten etsivätoimisto nro 1 on hyvin viihdyttävä kirja pirteine hahmoineen, kun siihen pääsee sisälle. Tutkittavia tapauksia on monia ja ne kertovat kaikki erilaisista ihmisistä ja kohtaloista Botswanassa. Onneksi luin kirjan lopulta, sillä pidin siitä kovasti. Jatkoakin löytyy mukavasti vielä monta kappaletta ja niiden edetessä Botswanalaista elämäntapaa kuvataan lisää, mistä itse ainakin kiinnostuin.

2 kommenttia:

 1. Heippa! :)

  Itse en ole lukenut noita kirjoja, mutta sen verran on anoppi kertonut noita lukeneensa ja pitäneensä noista kirjoista. ;)
  Hmm, täytyy kai Pohjammaalla käydessä tutkia appivanhempien kirjahyllyä uudemman kerran ja etsiä noita kirjoja käsiin. :)

  Mukavaa viikonlopun alkua Sinulle! :)

  VastaaPoista
 2. Hei Emppu. :)
  Kannattaa kyllä, oli mukavaa luettavaa etenkin alun jälkeen, kun kirjassa päästiin kunnolla asiaan. Mukavan lepposaa.

  Kiitos samoin sulle! :)

  VastaaPoista